6 av 6 i VM-kvartfinalen: I kveld må minst en ut! – Elverum

6 av 6 i VM-kvartfinalen: I kveld må minst en ut!

Det er kvartfinaletid i VM!

Etter en hviledag i Egypt er det i kveld klart for å ta fatt på siste innspurt av verdensmesterskapet for menn.

Det er klart for kvartfinale i mesterskapet og for Elverums del betyr det at samtlige VM-spillere og en trener skal kjempe om en plass i semifinalen.

Først og fremst skal vi sutte litt på akkurat den karamellen. For det er ikke tilfeldig at Elverum har vokst fram til å bli en av de 16 Champions League lagene denne sesongen. Med 5 spillere og 1 trener på landslagene som i kveld spiller kvartfinale i VM vitner det om en satsning som er på rett veg og som sår frukter. I tillegg skulle en 6. Spiller deltatt, men Corona-situasjonen gjorde at Nicolas Robinson og USA måtte melde pass til mesterskapet.

Ikke bare er Elverum det eneste norske klubblaget som er representert på Christian Berges landslag, vi har også to andre kometer på hver sin ende representert i Ungarn og Frankrike.

Norge

Først til det norske landslaget, også kalt Håndballgutta hvor fire stykker representerer Elverum. Blant disse finner vi en mesterskapsdebutant, en lynraskmagiker, et tålmodig arbeidsjern og et trenerhode av dimensjoner. Vi snakker selvfølgelig Thomas Solstad, Alexandre Blonz, Simen Holand Pettersen og Børge Lund.

Solstad har kommet inn og ikke bare fått sin debut, men på den forholdsvis korte spilletiden som først og fremst er lagt ned i forsvaret har Elverum-kapteinen også fått sine første mesterskapsmål for Norge.

Alexandre Blonz har de siste årene vært en komet på vingen, og viser i dette VM nok en gang at han er en klar arvtaker til posisjonen når Magnus Jøndal pensjonerer seg. Ja, han har faktisk tidvis gitt Jøndal kamp om spilletiden, og det står det respekt av!

Foto: NTB

Simen Holand Pettersen har foreløpig ikke fått komme på banen for håndballgutta, men han jobber på i bakgrunnen. Bidrar godt inn i spillergruppa og trener hardt for å være klar for et mulig innhop, mens de andre gutta hviler mellom slagene. Simen har vist en evne til å komme inn å avgjøre viktige kamper. Christian Berge vet hvilket kvalitetskort han har i baklomma, dersom behovet oppstår. Det er en viktig annerkjennelse for Holand Pettersen som blir bedre og bedre dag for dag.

Børge Lund er som sin forgjenger i trenertrøya i Elverum, en type som tenker og gjør håndball 24 timer i døgnet. I tospann med Christian Berge legger de en klar slagplan for kampene i Egypt og Børges hovedoppgave er først og fremst å bidra til at Norges keepere får minst mulig å gjøre, han styre nemlig forsvaret. Med kvaliteter som Øverby og Solstad i troppen har Børge et godt vektøy å ta ibruk for å stoppe verdensklassespillerne en etter en!

Det hører selvfølgelig med å nevne en Petter Øverby med sin fortid i Elverum som en viktig brikke i det norske laget, blant annet som følge av skadeproblemer hos Myrhol. Kevin Gulliksen har også virkelig vist at han har vokst med årene og kjemper hardt om spilletid i kapp med Bjørnsen på høyrevingen. I tillegg har vi ikke minst Christian Berge som kom til Elverum som spillende trener, og nå jakter sitt første VM-gull med Norge!

Ungarn

Før EM i fjor valgte Elverum å signere den kommende høyreback kometen Dominik Mathé, det skulle vise seg å være en aldri så liten stjernesignering (som så mange ganger før). Det er ingen tvil om at det er mange kvaliteter i det Ungarske laget, men er det en som virkelig har tatt steget opp i toppen det siste året så er det Mathé. Han har vist seg som en scoringsmaskin, og et talent som har vært svært viktig for å bringe Ungarn til kvartfinale. Mathé er blitt en av superstjernene på det ungarske laget, godt hjulpet av sin tid i Elverumstrøya!

Foto: IHF

Frankrike

Luc Abalo har langt ifra gått ut på dato og er selvskreven i den franske troppen. En viktig bidragsyter i forsvaret til franskmennene, og samtidg kapabel til å score fra de utroligste posisjoner og vinkler. Abalo er en ringrev, og har bidratt til å ta Frankrike ubeseiret til kvartfinale i VM, det gjør dem og Abalo godt, etter en heller krevende opplevelse i EM.

Foto: IHF

Kvartfinalene

Det er en VM-kvartfinale med flere tunge europeiske lag på tapeten. 6 av 6 Elverumsinger er fordelt på 3 av lagene som nå skal kjempe om en plass i semifinalen.

Toppscorerstatistikk før kvartfinalene

Samtlige kvartfinaler spilles onsdag kveld, med et noe merkelig oppsett. Der en kamp spilles 17:30 mens de 3 andre spiller 20:30. Du skal dermed ordne deg med flere skjermer om du ønsker å se alle Elverumsgutta i aksjon. Ja, kanskje den tidligere Elverumsspilleren Lukas Sandell i den svenske troppen også er interresant, da må du sikre deg 3 skjermer, eller opptaksfunkjon skal du få med deg dem alle.

Frankrike – Ungarn

Luc Abalo og Frankrike vant mot Portugal og sikret gruppeseier i gruppe 3, mens Dominik Mathé og Ungarn tok litt lett på Spania og dermed endte som nummer 2 i sin gruppe 1.

Det betyr at Abalo og Mathé skal duellere om en plass i semifinalen. Et Frankrike som har sett rimelig sterke ut, og som feide Protugal av banen, møter et Ungarn med digre scoringsglade gubber. Kan franskmennene stoppe Banhidi på strek og samtidig håndtere Mathé med skuddarmen? Kan Ungarn stenge vegen for Mahe og Co?

Der Mathé kanskje har vist sin offensive styrke dette VM, kan han får en stor utfordring med å komme forbi sin klubbkamerat Abalo dersom franskmennene skulle finne på å bruke høyrevingen sin ute i en 6-1 formasjon for å jage ball. Den duellen skulle vi like å se, det er neimen ikke gitt hvem som går seirende ut av duellen Abalo -Mathé og Frankrike-Ungarn.

Portugal var tippet som seierherre i duellen med Frankrike, men Frankrike la all tvil til side. Nå har bordet snudd, kan «underdoggen» Ungarn ødelegge seiersrekken for Franksmennene?

Frankrike -Ungarn 20:30 på Viaplay!

Spania – Norge

To håndballkjemper skal ut i kvartfinale når Norge og Spania møtes i kveld. Begge var spådd å ta seg til en finale, nå må en av dem ut!

Spania er et lag Norge historisk sett har slitt betydelig med å overliste. Ja, de har faktisk tilgode å slå spanjolene i mesterskap på det vi kan huske…men..EM har vært spanjolenes viktigste slagmark, mens Norge har gjort seg bemerket i VM de siste årene. Kan det være nå seieren skal stå for Håndballgutta?

Spania har vunnet 4 og spilt en uavgjort så langt, mens Norge står med 4 seiere og ett tap. Litt overraskende kanskje at Spania spilte uavgjort mot Brasil, men det var mesterskapets åpningskamp, og Norge vet alt om at det ikke er noen enkel match som selv måtte se seg slått av Frankrike i sin åpningskamp.

I det spanske laget finner vi et par blad Dujshebaev, Alex og Daniel som spiller i Kielce og samme CL gruppe som Elverum. Videre er det en Rodrigo Corralses kjent fra PSG, Ángel Fernandez fra Kielce, Aleix Gomes fra Barcelona, Gonzalo Perez de Vargas fra Barcelona og Jorge Maqueda fra Vezprém for å nevne noen av klassespillerne i dette spanske laget.

Norge er velkjent for de fleste med stjerner som Sander Sagosen, Magnus Jøndal, Torbjørn Bergerud, Bjarte Myrhol, Kristian Bjørnsen, Christian O’sullivan, Harald Reinkind for å nevne noen av gutta vi ikke allerede har nevnt over her.

Dette blir heseblesende 60 minutter, og kanskje kan Børge Lund ta med seg noen knep fra Elverum og sikre god rullering i laget slik at det blir full trøkk i hvert spilleminutt. Det kan være nøkkelen å holde ut til sluttsignalet går, det er mye som tyder på at dette kan bli en meget jevn battalje!

Spania – Norge 20:30 på TV3 og Viaplay!

Danmark- Egypt

Kveldens første kamp står mellom den regjerende verdensmesteren Danmark og vertsnasjonen Egypt.

Danmark har hatt rene autostradaen til kvartfinalen, med Bahrain, Kongo, Japan og Argentina i sin gruppe har veien vært forholdsvis enkelt for danskene, også mot kvartfinalelaget Qatar ble det rimelig overlegent og i siste kamp mot Kroatia var det knapt motstand å få.

Egypt på sin side har med seg en uavgjort og et tap i bagasjen inn i kvartfinalen. Tapet kom ikke overraskende mot Sverige som ble gruppevinner, men det var kun ett mål som skilte de to. Uavgjort mot Slovenia i siste kamp, kan nok også ha en sammenheng med at Slovenia delvis ble satt ut av mageproblemer under mesterksapet. Men Egypt har levert og er klare for møte med danskene skal vi tro.

Det meste skulle ligge tilrette for at Mensah Larsen, Nielsen, Holm, Jacobsen og Mikkel Hansen med flere skulle sikre seg en semifinale, men under har skjedd i mesterskap før, og det er vanskelig å komme unna at Egypt har en del begavede spillere i troppen, Sanad, Omar, El-Deraa,Shebib og Elahmar for å nevne noen av navnene som har utmerket seg på scoringslista.

Det er to lag som har sluppet inn i snitt 25 mål hver seg i hver kamp. Danskene scorer noe mer, så Egypt må få fart på angrepet skal det være mulig å håndtere den regjerende verdensmesteren.

Danmark – Egypt 17:30 på TV3 og Viaplay

Sverige – Qatar

Heldigvis er det sjelden vi kan snakke om kjøpelag i landslagssammenheng, men Qatar er akkurat det, enten vi liker det eller ikke. Det er et lag bygget på spillere som har fått gode summer for å bytte statsborgerskap, og blant dem er lagets antagelig beste spiller Rafael Capote som egentlig er fra Havana på Cuba.

Men nok om det, Qatar har nå likevel kommet seg til en kvartfinale og er nok rimelig klare for å møte Sverige uansett. Deriblant VM-toppscorer Frankis Marzo!

Svenskene ledes av velkjente norske Glenn Solberg og tok gruppeseieren i gruppe 4, foran Egypt. Svenskene står med 2 uavgjorte og 3 seiere, hvorav de uavgjorte kom mot Slovenia og Hviterussland.

I den svenske troppen er det mange kjente navn, men for Elverum er det ingen tvil om at Lukas Sandell på høyrebacken har en god stjerne i margen. Sandell var etterlyst i troppen under EM i 2020, nå er han endelig inne og han beviser hvorfor.

I tillegg finner vi her spillere som Gottfridsson, Pellas, Lagergren, Wanne. For ikke og glemme målvakten Palicka.

Det er et Sverige som slipper inn få mål, og scorer mye i innledende runder, mot et Qatar som ligger på snittet begge veger. Det er mye som tyder på svensk seier, men Qatar er i ferd med å bli et lag vi må regne med i mesterskapene fremover, og det er potensiale til å ta seg til en semifinale, uten at det ville vært veldig overrsaskende. Vi holder selvfølgelig en knapp på Sandell og Sverige!

Sverige – Qatar 20:30 på Viaplay!

For en håndballkveld!