Kampen om Kongepokalen: Elverums tiende Cupfinale! – Elverum

Kampen om Kongepokalen: Elverums tiende Cupfinale!

Et tilbakeblikk i cupfinale-historien!

Tirsdag er Elverum på plass i Boligpartner Arena på Hamar hvor årets Cupfinale skal spilles mot Nærbøs håndballherrer.

Nærbøs Elitelag skal mønstre Cupfinalen for første gang, for Elverum venter derimot klubbens tiende NM-finale i historien.

Det er altså ikke første gang Elverum skal kjempe om Kongepokalen i NM-Finalen. Det har allerede endt med tre NM-gull. Kan det fjerde komme på Hamar?

10 Cupfinaler – Slik har det gått

1962 Elverum – Grønland

Elverum spilte sin første cupfinale i 6. september 1962. Den ble spilt utendørs på Sentralidrettsplassen i Elverum mot Grønland. Hele 4650 tilskuere kjøpte billett til utendørs oppgjøret som Elverum til slutt tapte 11-18.

Magisk stemning, men duskregnet passet Elverum dårlig.

Klister var helt utenkelig utendørs. Ballen var sleip og glatt – og det ble vanskelig for oss å spille på vår store styrke – kontringer. Duskregnet kostet oss muligens sjansen til seier.

Stein Berg

1963 Grønland – Elverum

Året etter fikk Elverum en ny sjanse mot Grønland, denne gangen innendørs. Men til tross for at Elverum var veldig nære en cupsuksess, endte det med tap 16-15.

1965 Fredensborg – Elverum

I 1965 var det Fredensborg som var Elverums Cupfinale-motstander. Nordstrandhallen som den gang var Norges største håndballhall, var stedet der kampen skulle spilles. Oslo-laget Fredensborg ble også for sterke for de svarte og hvite, og Elverum tapte 19-11. Så skulle det gå lang tid før Elverum sto i en NM-finale igjen!

2008 Elverum -Runar

Elverums første cupfinale i Oslo Spektrum skulle spilles mot et annet lag i svart og hvitt, nemlig Runar Sandefjord som hadde sin forrige storhetstid på 2000-tallet.

42 år etter forrige NM-finale for Elverum skulle de få sjansen igjen.
Det var derimot lite som stemte for Elverum, om det var rutine eller andre ting som var den avgjørende årsaken var vanskelig å si. Elverum var et lag i framgang mens Runar var på veg til å slippe taket etter mange år i toppen. Det var likevel Runar som fikk grep om kampen, og ledet 16-12 til pause. Elverum maktet aldri å slå tilbake og det endte 27-24.

Sigurdur Ari Stefansson ble Elverums toppscorer med 7 mål, men det var Christoffer Rambo (senere Elverumsspiller) med sine 7 mål for Runar som ble den store helten.

2009 Elverum – Drammen

Elverum kom til cupfinalen igjen allerede sesongen etter tapet mot Runar, nå sto storheten Drammen på andre siden av banen. Halvannet år etter at Elverum rystet de blåkledde i sluttspillfinalen borte i Bergen, møtes lagene igjen til et avgjørende oppgjør. Denne gangen i Oslo Spektrum, foran nærmere 2500 Elverumsinger skulle krigen utkjempes.

Elverum ble cupmestere etter å ha slått Drammen 25–24 i en høydramatisk cupfinale i Oslo Spektrum dagen før nyttårsaften. Over 2.000 tilreisende Elverum-fans ble vitner til at de svarte og hvite lå så mye som fire mål bak da andre omgang var halvspilt, men Christian Berges menn nektet å gi seg.

Dette kunne ha vippet begge veier, men vi traff veldig bra med spillebyttene vi gjorde mot slutten. Dessuten synes jeg vi villle vinne litt mer enn Drammen

Elverumtrener Christian Berge i 2009

Etter å ha ligget under hele kampen skulle Elverum overraske alle! Med minutter igjen å spille startet imidlertid en heseblesende opphenting. Bare hundre sekunder før slutt fosset Steffen Stegavik inn den etterlengtede utlikningen. Og det var som skjebnebestemt at det var Elverum-gutten Lars Nordberg som hamret inn seiersmålet som sendte håndballbyen til himmels. Deretter var Stegavik sentral igjen, da han la Glenn Solberg kontant i bakken på et tidspunkt da Drammen var som mest desperate etter å score. Og selv om Stegavik pådro seg en utvisning, maktet aldri Drammen å svare.

Elverum ledet kun en gang i hele den 60-minutter lange kampen, og det var når sluttsignalet gikk. Cupgullet i 2009 ble Elverums første – og inntil da eneste NM-tittel i klubbens 63 år lange historie. NM-gullet var et faktum!

Vi tok oss skikkelig sammen og kjørte fart. Og vi sto dritbra bakover. Tusen takk til de på tribunen, tusen takk til de hjemme i Elverum

Steffen Stegavik etter kampen

2012 Elverum – Fyllingen

Tre år etter at Elverum sist var i Cupfinalen gikk turen igjen til hovedstaden i romjula. Elverum er i ferd med å bygge et solid lag, og møter FyllingenBergen i finalen.

De første fem minuttene var preget av et par bomskudd og tekniske feil hos Elverum. Men etterhvert fikk Elverum til et bedre etablert angrep med lekre innspill til både Gullerud og Ojala på strek. I tillegg fikk Elverum satt et bra forsvar og fikk flere gode kontringsmuligheter og på stillingen 6-3 etter 12 minutter var Fyllingen-trener Anders Fältnäs presset til timeout. Timeouten gjorde godt for bergenserne som scoret kampens fem neste mål bak en Morten Nergaard som slet med å komme i gang. I motsatt mål begynte Fyllingen- keeper Daniel Bergquist å bli varm i trøya og tok det som var fra Elverums skyttere.

Fyllingen så ut til å ha full kontroll på Elverum sitt angrep. Et par kjemperedninger av Morten Nergaard hjalp ikke for et Elverum som scoret fire mål det første kvarteret av andre omgang. Nergaard var ikke ferdig og begynte å vise matchvinner-egenskaper og holdt Elverum inne i kampen.

Med snaue sju minutter lå Elverum tre bak på 18-21, men klarte fortsatt ikke sett ballen i mål med jevne mellomrom. Fyllingen hadde flere muligheter til å avgjøre matchen de siste minuttene, men Nergaard holdt Elverum inne igjen i matchen. Men Elverum klarte aldri benytte muligheten til å hente inn bergenserne ledelse og dermed ble det cupgull til FyllingenBergen for første gang i lagets historie.

En kamp preget av lite mål og usikkerhet, endte dermed ikke i Elverums favør.

Dette var forferdelig. Vi klarer ikke å score i overtall, og sette sjanser vi får servert. Når vi bommer på fem 100 prosentsjanser rett etter hverandre fortjener vi ikke bedre. Mot slutten måtte vi bare prøve, men det er et fortjent tap og jeg er såklart skuffet.

Christian Berge

2016 Elverum – Haslum

El Clasico i Oslo Spektrum, kunne det bli en bedre ramme? Et ellevilt trøkk flere dager i forvegen. Nå skulle to av håndballens største rivaler det siste tiåret møtes til nok en avgjørende finale.

Etter en tett, jevn og dramatisk finale kunne Haslum juble for cupgull etter 28-26 over Elverum. Elverum så ut til å ha gullet sin hule hånd, men tapte kampen de siste minuttene. Haslum gjorde som Elverum gjorde mot Drammen i 2009 og dermed var det Bærumslaget som kunne løfte kongepokalen.

Elverum og Haslum fulgte hverandre tett gjennom 1.omgang, men i 2.omgang så det ut til at Elverum skulle kjøre over de rødkledde. Tamas Ivancsik sendte Elverum opp i 20-16 ledelse og alt så ut til å bikke Elverums veg med drøye 20 minutter igjen på klokka. 20 minutter er derimot lang tid i håndball og når alt plutselig bråstoppet for Elverum kunne Haslum starte opphentingen. Erlend Mamelund skulle egentlig ikke spille, men ble dytte inn i forsvar i siste del av kampen og det var antagelig den energiboosten Haslum trengte for å snu kampen.

Haslum utlignet til 21-21, før Elverum igjen økte til 23-21, men med 9 minutter igjen utlignet Haslum igjen til 23-23. Elverum tok timeout og tok tak igjen, 25-23, før Tine Poklar satte 26-23 i Elverums favør. Derfra og ut tok Haslum over showet og Kongepokalen. Simen Schønningsen var virkelig i siget denne dagen og bidro sterkt i tillegg til Mamelund til at Haslum gikk fra å ligge bak med 3 til å vinne med 2. Haslum dundret inn 5 mål uten at Elverum klarte å svare en eneste gang, dermed var det Haslum som sto igjen som seierherren i El Clasico oppgjøret. Ekstra surt for Elverum som hadde alt i sin hule hånd bare minutter før sluttsignalet gikk!

2018 Elverum – Halden

Et par år etter tapet mot Haslum var Elverum igjen i Cupfinale, og denne gangen var det Halden som sto som motstander i Oslo Sprektrum. Et Halden som virkelig hadde tatt steg de siste årene.

Bare et kvarter ut i kampen hadde Elverum en tremålsledelse. Og tjue minutter ut i kampen var den økt til en firemålsledelse, men elverumsingene ble ikke fullstendig kvitt haldenserne som jobbet på for å hente igjen de hvitkledde. På samme tid virket det som om gnisten hadde gått ut av Elverum-laget som hadde en periode på åtte minutter siden siste scoring. Halden fikk startet sin opphenting. Men den perioden ble avsluttet i det Thrainn Orri Jonsson satte inn Elverums 12. scoring i det 26. minutt. Derfra og ut 1. omgang viste imidlertid Elverum klasse og holdt oppe en ledelse. De hvitkledde avsluttet den variable omgangen på stillingen 14-10.

Og Elverum startet 2. omgang akkurat slik som de avsluttet den første. Bare fem minutter ut i 2. omgang ledet de med fem mål over Halden. Fem minutter senere var ledelsen økt til seks mål. Elverum hadde sakte men sikkert startet å dra ifra. Med ti minutter igjen på klokka startet Elverum-supporterne allerede å synge Elverum-sangen, og mens Halden-supporterne stilnet ned, vokste Elverum-supporterne i volum.

Og med drøye fem minutter igjen startet Elverum-supporterne å dra frem gullhattene og gulldraktene. Og det hadde de all grunn til. For Elverum vant 30-22 over Halden, og viste en gang for alle at de virkelig er det beste laget i Norge.

2019 Elverum -Haslum

Sist gang Elverum spilte Cupfinale var forrige sesong, da de svarte og hvite fikk sin revansje mot Haslum etter finaletapet i 2016.

Elverum og Lukas Sandell som fikk æren av å sette inn kveldens første nettkjenning, men Nikolai Strickland og Haslum svarte umiddelbart. Deretter fulgte lagene hverandre som skygger ut omgangen.

Da det var spilt et kvarter av 1. omgang, sto det 7–7 på tavla, etter at Alexander Blonz snappet en ball som etter hvert ble ekspedert videre til Thomas Solstad.

Det ble også bortimot det første og siste Solstad gjorde i denne cupfinalen. For bare to minutter senere pådro Elverum-streken seg direkte rødt kort i en duell med Binai Aziz. Han forlot parketten til store protester, men det hjelper som kjent lite når dommerne først har bestemt seg.

Etter dette fulgte en liten periode der Haslum hadde et lite overtak, blant annet som følge av et par vanvittige susere signert Jostein Epland. Seks minutter før pause ledet Haslum 12-10. Etter hvert kom heldigvis Thorsten Fries mer og mer inn i kampen, og fikk også bedre kontroll på skuddene til Stian Brevik og Jostein Epland.

Samtidig fikk Elverum virkelig bruk for bredden, og kastet utpå både Alexander Westby og Simen Holand Pettersen som svarte med et par kjappe nettkjenninger. Til pause var lagene like langt, og følelsen var at det var Elverum sjøl som var «skyld» i at de ikke hadde et bedre utgangspunkt etter halvspilt finale.

Thorsten Fries åpnet 2. omgang med å redde to strake Haslum-forsøk fra henholdsvis Vegard Tennfjord og Anders Røe, og så våknet også Elverums vanligvis så skuddsikre angrepsrekke og dunket inn fire kjappe baller, signert Lukas Sandell, Magnus Fredriksen, Sebastian Henneberg og Sigvaldi Gudjónsson. Og da Haslum i samme periode bare traff én gang, var Elverum foran med tre mål på stillingen 16–19 etter drøyt 35 spilte minutter.

Haslum var derimot ikke parkert, de hadde bare et par minutter på tomgang. Og da de tråkket inn gassen igjen, hentet de bekymringsverdig kjapt opp Elverums tremålsledelse. Det var det som skulle til for at Haslum kom i kapp, for da omgangen var et kvarter gammel var lagene nok en gang like langt på stillingen 23–23.

Elverum fortsatte å kjøre på og tok tilbake ledelsen, men som så mange ganger før, nekter Erlend Mamelund & co. å gi seg.

Med to og et halvt minutt igjen å spille sto det 32–32 på lystavla i hallen, før Holand Pettersen fant Magnus Fredriksen, som sendte Elverum tilbake i en ettmålsledelse, og da supersvensken Lukas Sandell satte inn to på stripe på 23 sekunder, kunne de svarte og hvite slippe jubelen løs for sin tredje kongepokal gjennom tidene.

Elverum vant 35-33 mot Halsum i 2019!

Det er bare å glede seg, på tross av litt andre rammer kommer det med stor sannsynlighet til å koke bra på parketten når Elverum og Nærbø møtes til dyst tirsdag 16:30 i Boligpartner Arena. Kampen ser du på TV2!