Tobias Grøndahl: – «Jeg vil prege internasjonal håndball» – Elverum

Tobias Grøndahl: – «Jeg vil prege internasjonal håndball»

2019/2020 sesongen er over og vi tar en prat med gutta om årets som har gått og alt det som venter. I dag er det Tobias Grøndahl som drodler om sesongen!

Det er kun et års tid siden Tobias Grøndahl, ble klar for Elverum og han har nå lagt bak seg sitt første år i svart og hvitt. Det har vært et år fullt av nye høydepunkter, og Grøndahl er ikke redd for å tenke stort! Han har vokst betydelig som spiller det siste året og er klar til å trå til mer enn noen gang når sesongen endelig drar igang igjen!

#15 Tobias Schjølberg Grøndahl
Født 22.01.2001
Posisjon: Playmaker
Sesonger på A-laget: 1 sesonger
Mål i norske mesterskap for A-laget: 48 mål
Mål i EHF Champions League: 10 mål

En brå avslutning på sesongen til tross, dere rakk å løfte både NM-gull og seriegull. Hvordan vil du oppsummere sesongen dere har lagt bak dere?

-Jeg vil oppsummere sesongen med å si at dette er vel den beste debutsesongen man kan ha. Jeg har opplevd 12000 tilskuere i Håkons hall mot storlaget PSG, noe som ikke alle får oppleve i løpet av sin håndballkarriere. Jeg har fått være med på å ta to av to gull i år og lært så utrolig mye. Samarbeidet med både Magnus og Micke har gjort meg til en bedre spiller, en bedre playmaker, noe som jeg vil ta med meg videre i min håndballkarriere.

Din første sesong i Elverum er over. Det ble kanskje ikke helt den avslutningen du så for deg, hvor ergerlig er det at dere ikke fikk spilt om sluttspillgullet?

-Det er veldig trist at jeg ikke fikk vært med på sluttspilleventyret med dette laget. Jeg har hørt at det er de kuleste kampene i løpet av sesongen og at uka etter man har vunnet gull også ikke er så ille den heller. Men selv om det selvfølgelig er veldig trist å ikke få spilt sluttspillet, så mener jeg det er viktigere å tenke på helsa til folk. Det er ikke verdt å risikere noe i slike situasjoner, og det kommer flere muligheter til å vinne sluttspillet.

En sesong i svart og hvitt er over, har det blitt slik du håpet når du signerte med de svarte og hvite?

-Det har gått over all forventning. Når jeg signerte for Elverum, så håpet jeg på å være med å spille i gruppe C og D i Champions League, men plutselig ble det A og B. Jeg stod plutselig på banen mot Karabatic og Sagosen, det er kanskje ikke noe jeg hadde turt å drømme om en gang. I tillegg til alle opplevelsene, så har jeg jo også lært utrolig mye og jeg har fått kompiser som jeg vil ha resten av livet.

Elverum er betegnet som hele Norges Håndballby. Har byen levert, og hva har det i så fall gjort for deg som håndballspiller?

-Denne gale håndballbyen har gjort så jeg gleder meg enda mer til å spille kamper. Byen stiller opp på hver eneste hjemmekamp, like gira som alle spillerne på banen og hjelper oss i kamper som vi sliter i. Det er utrolig gøy å bo i en by der alle puster håndball.

Årets sesong har bydd på to titler og en hel masse håndballfester, blant annet i Champions League. Hvordan vil du oppsummere CL-sesongen?

-Jeg vil oppsummere CL-sesongen som innholds- og lærerik. Vi har spilt mot verdens beste spillere og kjent på hvordan nivået er i toppen. Vi har hatt mange tøffe kamper, noen der resultatene har sett litt verre ut enn det de burde vært, men vi har også hatt kamper der vi fortjente å få i hvert fall et poeng. Vi har spilt jevn mot Barcelona, PSG, Pick Sceged og mange fler. Det tror jeg ingen hadde trodd vi skulle gjøre før denne sesongen starta, men det viser hvor høyt toppnivå vi hadde inne.

Hvordan er det å få være med på en slik opplevelse som Champions League?

-Det er veldig morsomt og det har vært med på å utvikle meg som håndballspiller. Jeg er også utrolig takknemlig for å ha fått muligheten til å oppleve Champions League, for det er det ikke alle spillere som får muligheten til å oppleve. Jeg har vært så heldig å få opplevd det i en alder av 18 år, det er jeg virkelig stolt over.

Nå har du kjent på nivået, du har sett hva slags motstandere det er der ute i Europe. Hva tenker du om Elverums muligheter til å nå opp i Champions League, nå som systemet legges om?

-Jeg tror at vi har imponert hele håndballverdenen med våre prestasjoner i Champions League i år. Som jeg sa så har vi spilt jevn mot nesten alle lag og vi viste at vi kunne slå et lag som Celje med 11 mål. Vi har også vært utrolig profesjonelle og gode utenfor banen. Vi klarte å samle rundt 22000 tilskuere på to kamper i Håkons hall, og det er ikke noe man skal ta forgitt. Jeg har en god følelse om Champions League neste år, både håper og tror at vi kommer med neste år også.

Det ble en lang sesong til tross for at det ble en brutal avslutning og ikke noe sluttspill. Hva har vært de største overraskelsene denne sesongen?

-Jeg vil si at den største overraskelsen var at vi ikke fikk spille sluttspill rett og slett. Jeg er ikke overraska over at vi spiller jevn mot gode lag eller vinner serien og NM, laget vårt var så utrolig bra at det er jeg ikke overraska over på noen måte.

Magnus Fredriksen forsvinner etter denne sesongen, har du plukket opp mange gode tips for å videreføre Elverums angrepsstyrke kommende sesong?

-Jeg har lært utrolig mye av Magnus og er veldig fornøyd med samarbeidet vi har hatt i år. Det har vært et samarbeid som har gitt mye latter, mens vi også har vært seriøse når vi trenger det. Nå tror jeg at det er jeg som har lært mest for å si det sånn, men jeg har prøvd å hjelpe Magnus så godt jeg kan. Det er et samarbeid jeg kommer til å savne veldig, men jeg gleder meg til å se han herje i Bundesliga neste sesong. Jeg har lært så mye jeg kan og føler jeg er mer enn klar for å videreføre Elverums angrepsstyrke de neste sesongene.

Troppen for neste sesong ser nå komplett ut. Hva tenker du om laget du skal spille med kommende sesong?

-Jeg har snakket veldig positivt om laget vi hadde i fjor, men laget vi har i år ser også ut til å være et lag som kan løfte et par titler. Det ser utrolig bra ut og jeg gleder meg til å møte alle de nye lagkameratene mine, og ikke minst spille med dem.

Hvem er ditt største forbilde?

-Mitt største forbilde er Michael Jordan. Grunnen til det er at jeg beundrer mentaliteten hans, som bare går ut på å vinne uansett hva det koster, pluss hans egenskap til å vinne og avgjøre kamper. Innenfor håndballen så vet jeg ikke om jeg har noen forbilder, jeg ser mer på forskjellige spillere og de beste ferdighetene deres. For eksempel Sagosen og hans duellspill, Cindric med hurtigheten sin og Gensheimer for teknikken hans. Dette er noen eksempler som gjør det lettere å skjønne hva jeg mener.

Hva er ditt mål for framtida?

-Jeg skal bli så god som mulig. Jeg vil prege internasjonal håndball og forhåpentligvis spille på noen av de lagene vi har møtt i år og kunne vinne Champions League. Håper på å bli så god at jeg kan bli et forbilde og inspirere unge spillere til å spille håndball.

Hva er ditt absolutt største øyeblikk som Elverumsspiller, så langt?

-Selvfølgelig var det stort å spille i Håkons hall mot PSG foran 1200 tilskuere, men jeg må si at å vinne NM-gull mot gamleklubben er det største øyeblikket som Elverums-spiller så langt for min del.

Din siste appell til Elverums-supportene etter en fantastisk sesong:

-Jeg må bare takke for en utrolig støtte gjennom hele sesongen og jeg kan ikke beskrive hvor mye jeg gleder meg til å stappe Terningen arena og starte en ny reise mot tre gull. Vi sees om ikke alt for lenge!!

Tobias Grøndahl