Da Apelgren og Co dro Ivancsik opp av hatten! – Elverum

Da Apelgren og Co dro Ivancsik opp av hatten!

Vi hyller Michael Apelgren etter 6 gode år som Elverumstrener.

Spillere kommer og spillere går i Elverum som i andre klubber. Det skaper såklart utfordringer for en trener som skal sy det hele i sammen, men Michael Apelgren har vært like grundig i forarbeidet til nye signeringer som foran hver en kamp.

Sammen med sportslig utvalg har de sydd sammen en nytt lag hver sesong, og truffet blink med så godt som hver eneste nysignering. For å få til det må du vite hva du leter etter og ikke minst ha evne til å selge inn produktet, og at Apelgren vet nøyaktig hvilke type spillere han trenger er det liten tvil om.

Michael Apelgren har alltid bidratt til å bygge laget. Han har spillerne frihet og tillitt og det har gitt betaling. Det er mange som har ment mye om store utskiftninger og nye spillere i starten av sesongen, men det tar skjelden lang tid før Apelgren og Co har stilnet kritikken og nok engang bevist at de går enda et steg opp. Gode forberedelser er hele nøkkelen til at Michael Apelgren de siste 6 årene ikke bare har bygget lag, men rett og slett bygget en Champions League-klubb. En kombinasjon av vinnervilje, erfaring, profiler og talenter har gitt oss et av Europas beste håndballlag, det er imponerende arbeid av treneren som selv spilte når han i sin tid ankom klubben.

En av de første «store» gutta og profilene som ble hentet tl Elverum var den ungarske vingen Tamas Ivancsik, det har gjennom de siste årene gitt vann på mølla i Håndballbyen og kan kan ha vært blant de avgjørende øyeblikkene under Michael Apelgrens regjeringstid, til å sikre at vi i disse dager er tildelt plass i EHF Champions League.

Signeringen av Tamas Ivancsik kom forholdsvis uventet på mange, men skapte en slags vending i klubben når han kom inn, det ga Elverum mer opperksomhet utenfra og det pushet utvilsomt også laget fremover til å sikre seg den viktige sluttspillseieren i 2016.

Elverum har nå fått en ny status både internasjonalt, men også nasjonalt når det gjelder å hente nye spillere. Det har blitt ettertraktet å spille i Elverum, og klubben har blitt et viktig springbrett ut i Europa for unge talenter.

Men tilbake til Ivancsik, hva var det som gjorde det naturlig og mulig å hente han? Vi har spurt Michael Apelgren litt om det:

Den driven vi har i Elverum, og at vi alltid vil strekke oss lengre har vist også uttad at vi er seriøse og mener noe med de målene vi setter oss. Vi tørr å tenke lengre enn andre, vi tar risiko og vet hva vi vil ha. Jeg er veldig stolt av den jobben som er lagt ned i så måte, vi har gått fra å ha utfordringer med å sikre oss spillere på det nivået vi vil være på, til å hente spillere som Luc Abalo som setter klubben i helt nye posisjoner. Dette viser at når vi alle jobber mot samme mål så kan ting skje og det var vel det som satte oss i stand til å hente Ivancsik også.

Hva var forhistorien til signeringa av Ivancsik?

– Ivancsik kom på bordet som følge av et behov som oppsto i løpet av den sesongen i en kombinasjon med at det oppsto en økonomisk krise i hans rumenske daværende klubb. Det begynte vi å grave litt i, og siden vi alltid har jobbet hardt og ligget i framkant så fikk vi igjen for det. Skulle vi skrevet opp hvor mange spillere vi har forsøkt å hente gjennom disse årene, så ville vi fort nærmet oss tusen. Vi har forsøkt oss på utrolig mange navn og spillere, og jobbet på, for plutselig løper man på en spillere som Abalo eller Ivancsik, eller noen av de andre spillerne. Nettopp fordi man jobber og ligger i framkant, viser at vi er ambisiøse og vill mer, det er like viktig her som i en kampsituasjon.

-Jeg tror at det som hendte med Ivancsik også gjør at det kan være en god ide å i dag hente en spiller som Abalo. Når Ivanscik kom fikk vi helt plutselig en annen posisjon i håndballeuropa og i Norge også forsåvidt. Å hente en spiller som Abalo på nåværende tidspunkt gjør det mer sannsynlig med en direkteplass i Champions League også fremover. Det viser at Elverum er ambisiøse og det er posistivt.

Var signeringen av Ivancsik startet på å føre klubben dit den er i dag?

-Ja, det vil jeg si. Det skjedde noe med vår standing, når en spiller som har vært i Veszprém kommer til Elverum. Hvorfor skulle man da ikke kunne komme fra Oslo? Det gjorde også noe med det norske markedet også som følge av den signeringen, vi fikk blant annet Kevin Gulliksen og Magnus Fredriksen inn og nå er de begge i Tyskland. Vi er ambisiøse som klubb, og da er det også lurt av ambisiøse spillere å velge oss, det tror jeg vi har vist godt de siste årene.

Hvordan klarer en «liten» klubb som Elverum, som stort sett jobber på dugnad å sikre seg denne type signeringer? Gitt at et er begrensede ressurser her og vi allerede vet hvor mye tid som går til kampforberedelser:

-Alle jobber hardt, men jeg skal vel også være helt ærlig på at «money talks». Til slutt så kommer denne type spillere fordi man er villig til å betale tilstrekkelig for å få en deal. Det kommer ingen spillere til Elverum av denne type profiler som Ivancsik og Abalo uten at det koster. De pengene kommer inn fordi alle i Elverum Håndball og rundt klubben jobber hardt. Vi har hele tiden vært kyniske på hvor man skal spare penger, og nå investeres det og man får mye mer ut av de pengene man har fordi det er penger som legges i å skape et resultat. Så det er takket være er hardt arbeid fra veldig mange at vi kan plukke fra «øverste hylle».