Apelgren og spionene som ble tatt på fersken! – Elverum

Apelgren og spionene som ble tatt på fersken!

Vi hyller Michael Apelgren og tar en titt tilbake på noe av det som har skjedd de siste 6 årene.

Det er som regel alltid blest rundt kampene når Elverum og ØIF Arendal møtes til oppgjør, og sluttspillet i 2019 ble langt ifra fritt for oppstyr det heller.

Året etter at Elverum og Apelgren hadde fått så hatten passet av det moralske kompasset for å ha pådratt seg røde kort med vilje, var det nå ØIF Arendal som tok spesielle grep for å sikre seg et overtak i duellen.

Michael Apelgren er velkjent for sine taktiske grep, og er en type som lever og ånder for håndball. Utenom de få timene han sover, går alt i håndball og taktiske forberedelser, og sammen med støtteapparater har de øyne for detaljer, og nettopp detaljer er her et stikkord.

Michael Apelgren et taktisk geni! Her etter seier mot Arendal i sluttspillfinalen!

Rett før sluttspillfinalen i 2019, skulle det bli het temperatur mellom lagene nok engang. Michael Apelgren og Co hadde fått med seg at det var noe som ikke stemte. For det var i overkant treffende motgrep ØIF Arendal tok etter at Elverum hadde hatt timeout i siste serieoppgjør mellom de to lagene. Det fikk Apelgren til å stusse, og kikket dermed tilbake på tv-sendingene fra både det oppgjøret og flere av de siste kampene til sørlendingene.

Dermed ble det rabalder før finalespillet, når Michael Apelgren gikk ut i Østlendingen og anklaget ØIF Arendal for timeout-spionasje:

Til Østlendingen sa Michael Apelgren følgende:
Jeg har hatt en følelse av at ØIF Arendal opptrer annerledes utfra om beskjedene jeg gir til mine spillere gis i forbindelse med en time-out eller ikke, sier svensken, og utdyper:

– Om jeg har gitt instrukser utenfor time-outene, har de (ØIF Arendal) stort sett opptrådt som forventet, basert på våre taktiske analyser. Men når jeg har gitt beskjeder i forbindelse med time-out, har de ofte endret sitt spill på en meget effektiv måte. Det får meg jo til å stusse.


– Jeg tror Panzas får meldinger fra noen som har sett time-outene på TV og deretter informerer trenerteamet til ØIF om hva motstanderen planlegger. Så tar Panzas eller Marinko Kurtovic grep i forhold til det, sier en likefram Michael Apelgren, og legger til:

– Når det er sagt, tror jeg ikke alltid at man får så mye ut av det, men det er jo definitivt noe vi som motstandere må være bevisste på, sa Michael Apelgren.

Det var altså opptakten til en skikkelig leven, i motsetning til Michael Apelgren som var dønn ærlig om sine «på kanten»-trekk med røde kort i forrige sesong, var det dårlig med innrømmelse fra sørlendingene.

Stian Gomo Nilsen i Kolstad var blant de som vurderte det samme som Apelgren og påpekte Mickes nøysomme arbeid i forbindelse med saken:

– Det er godt gjort å snappe det opp. Det gjøres en grundig jobb i analysearbeidet der, det er det ingen tvil om, konstaterte Gomo Nilsen.

Her tar Michael Apelgren taktiske grep, for å unngå timeout-spionasje. Her tar han en rask prat med spillerne langt ute på banen i sluttspillfinalen mot ØIF Arendal.

Bråket endte ikke med noen innrømmelse fra ØIF Arendal, men Apelgren tok grep og tok timeouten langt utpå banen for å unngå TV2 mikrofonene i sluttspillfinalen. I tillegg tok han en til en prat før og etter mikrofonene var på plass. Apelgren så helst at TV2 sendte med forsinkelse, men fant en egen løsning på heftelsene fra sørlendingene, slik han alltid gjør.
Elverum vant sluttspillet med 3 strake seire i best av 7 oppgjøret, dermed fikk Apelgren akkurat det han var ute etter, press på motstanderen og en ny sluttspillpokal i premieskapet.

Nå har det gått et drøyt år, og vi vil høre med fra Apelgren om hva som egentlig var bakgrunnen for den episoden:

-Jeg synes jo først og fremst at det var litt smigrende at ØIF Arendal måtte ty til denne type grep for å kunne slå oss. Jeg skal vel velvillig innrømme i dag, at det var en sak som jeg av taktiske grunner valgte å blåse opp, det er ikke til å stikke under en stol. Vi gikk inn i et sluttspill, og det kunne bidra til at Arendal mistet fokuset, som jo er viktig for å vinne. Det var ikke det at vi var så sinte som det kanskje fremsto. Tanken var å flytte fokus, og ikke minst ta bort den fordelen som Arendal følte de hadde. Det styrket selvfølgelig Arendal å vite at de hadde et ess i ermet, som de ikke trodde vi hadde fått med oss. Jeg tror de ble litt stressa når dette kom fram, og skjønte at vi hadde kontroll på det også, «de jobber i Elverum og de er vanskelig å slå». Så psykologi var nok en god dose i denne saken, og det var kanskje det som satte oss tilbake i førersetet. Det er jo jakten på alle smådetaljer som har gjort at vi har vunnet år etter år.

Så det var aldri spion-saken i seg selv som var avgjørende?

-Det ga oss en mulighet til å sette Arendal ut av spill, og samtidig skjerpet det oss og ga oss motivasjon. At de måtte lytte til timeoutene for å kunne slå oss, ga oss selvfølgelig en god dose selvtillit. Akkurat det kortet der føltes det lurt å spille ut på det tidspunktet før finalene. Vi vant jo 3-0 i de kampene, og var klart bedre enn Arendal, samtidig tapte vi seriegullet mot dem bare noen uker i forvegen så det føltes godt å ta tilbake posisjonen. Det er marginer som ofte teller i kamper som dette, og der har vi vært sterke de siste årene.

Var du på noe tidspunkt overrasket over at Arendal tok i bruk denne type grep, og hadde du trodd du skulle se det i norsk håndball?

-Det var egentlig ikke så overraskende. Det går ut på å vinne! Arendal spilte det kortet, vi spilte et tilbake. Vi er abolutt ikke noe moralsk-gullunge, vi tok jo røde kort sesongen før for å vinne. Så jeg kjenner ingen irritasjon over at de valgte å løse det på denne måten. Det var et taktisk spill fra deres side, og vi svarte det opp med vår taktikk gjennom media og håpet det skulle gi noen fordeler for oss. Vi lærte vel fort etter de røde kortene, at det å begi seg ut i en moralsk storm i Norge, det er ikke alltid så lett å håndtere.

At de måtte lytte til timeoutene for å kunne slå oss, ga oss selvfølgelig en god dose selvtillit.

Michael Apelgren

Sett i etterkant, slike oppstyr skaper jo enorm blest rundt idretten og ikke minst sluttspillet. Hadde det gjort noe med sluttspillet om det ikke kokte litt?

-Jeg tror det har vært bra for produktet, norsk håndball. Det har skapt mer interesse og mer snakk selvfølgelig, men det har aldri vært vår motivasjon i denne type saker å skape mer blest, det har ene og alene handlet om å vinne kampen. Så har vi selvfølgelig nytt godt av noe av det også utenfor banen, i tråd med vårt mål om å få klubben til å vokse. Så det har kanskje blitt litt i pose og sekk, likevel. Den blesten vi har fått rundt oss oppgjennom årene, har også motivert våre motstandere til å slå oss, og fremfor alt ta Champions League-plassen, men ingen har lykkes med det i sluttspillet de siste 6 årene. Det har alltid vært viktig for oss å jage de siste prosentene, og da blir det ofte blest av det.

Finnes det noen taktisk større grep som du og laget har gjort, som vi ikke har snappet opp gjennom årene?

-Ja, det finnes det nok helt klart, men det tror jeg nok ikke vi skal snakke så høyt om, sier Apelgren med et glimt i øyet!