Talentfabrikken Elverum – Elverum

Talentfabrikken Elverum

Etter å ha lest den flotte artikkelen på Haslum sine hjemmesider om antall spillere i Europa, velger vi å gjøre vår egen vri på det med antall elverumsinger ute i norske og europeiske klubber.

Kriteriene for å bli med i vurderingen er at du minst har fullført et par år på videregående skole i byen samtidig som du har vært en del av Elverums A-, rekrutt- eller G16 tropp. I tillegg har vi kun sett på spillere som er født i 1991 eller yngre.

Vi kunne spurt veldig mange trenere i klubben om det som har blitt gjort de siste årene. Nærmest A-laget har Raymond Hamar, Fredrik Ruud og Håkon Nerdrum vært. De har hatt ansvaret for rekruttene gjennom den siste perioden, men listen med utallige G12-, G14,- og G16-trenere er veldig mange – og de trenerne har lagt grunnlaget for at spillerne har vært gode når de har kommet opp på rekrutt- og A-lag.

Vi har stilt en av våre eminente trenere, Raymond Hamar, noen spørsmål om spillerutviklingen i Elverum:

Raymond Hamar forteller litt om hvordan man tenker rundt talentutvikling i Elverum Håndball

Hva er det som gjør at Elverum har produsert så mange spillere til norsk topphåndball?

«Det er flere årsaker. Vi har lange tradisjoner for håndball og en sterk kultur i bånn. Dette gjør at mange av lagene i yngres avdeling har foreldretrenere som har spilt på høyt nivå og har bra håndballkompetanse. I tillegg er det godtatt sosialt å være håndballspiller i Elverum, det hjelper oss til å kunne ha bra størrelse på de ulike årgangene. Klubben har i tillegg alltid lagt sport i førersetet og prioritert høy aktivitet på lagene. I Elverum tror og håper jeg du anerkjennes hvis du er villig til å legge ned det lille ekstra, og at det finnes dyktige folk i klubben som hjelper deg dit du vil.»

Hva er det viktigste vi ser etter når vi utdanner våre ungdommer til å bli toppspillere?

«Det er alltid vanskelig å si nøyaktig hva man ser etter i unge spillere. Det viktigste for oss er å ha en systematikk som gjør at de som vil og kan bli veldig gode blir det. Så i teorien skal alle ha muligheten til å bli veldig gode gjennom oss. Og så er det de som klarer å ta større steg enn de andre gjennom ungdomsårene, som sakte men sikkert får mer muligheter enn øvrige, sånn vil det alltid være i en konkurranse situasjon. Når vi vurderer disse spillerne så er de viktigste faktorene generell kompetanse fysisk, teknisk og taktisk, spissferdigheter og viljen til å legge ned det nødvendige arbeidet som skal til.».

Hva er dine tips til spillere som ønsker å bli gode håndballspillere?

«Vær nøyaktig når du trener. Alt du trener på når du er ung er viktig når du kommer til seniornivået, og spillere som er godt skolert og flinke på det grunnleggende har ofte en fordel. Tenk over hva du skal bli veldig god på og øv mye på det. Sett deg små utviklingsmål på veien dit. Du må være villig til å legge ned mye tid på håndball. Både på å trene selv, men også på å se andre. Se kamper og treninger av de som er bedre enn deg og ta inspirasjon på ting du kan øve på. Til slutt så er dette en lang distanse, det er få som vinner VM-gull når de er 19. Så det handler om å være tålmodig å jobbe hardt lenge nok til at du kan komme dit du vil».

Noen av spillerne som er flasket opp i Elverum systemet har kommet så langt at de har kommet seg ut av landet.

Petter Øverby spiller i dag Bundesligahåndball

I utlandet:

Erik Toft(1992) – Mors Thy, Danmark

Jonas Elverhøy(2000) – Lugi, Sverige

Mishels Liaba(1995) – Fredericia, Danmark

Petter Øverby(1992) – Erlangen, Tyskland

Magnus Gullerud(1991) – Magdeburg. Tyskland

Håkon Ekren(1994) – Cherbourg, Frankrike

Det som er verdt å merke seg med alle disse spillerne er at de har alle erfaring fra yngrelandslag og at de har en rekke kamper for A-laget til Elverum. Alle har vært med på å vinne titler med klubben. I tillegg har Petter Øverby og Magnus Gullerud mesterskapserfaring for A-landslaget, mens Erik Toft også har fått seg landskamper for Norge. Mishels Liaba var innkalt til rekruttlandslaget da de skulle vikariere mot Hviterussland, men Elverumsgutten fikk ikke spilletid i de kampene på grunn av skader.

Håkon Ekren spiller i dag i Frankrike

Av spillere som skal spille eliteserie til høsten finner vi en del spillere som har viktige roller i sine respektive lag.

Noen av spillerne har tidligere vært i stallen til Elverum uten å slå igjennom, mens spillere som Vegard Bakken Øien og Morten Nergaard er spillere som har gjort gode karrierer på A-laget. I tillegg har vi spillere som Magnus Axelsson, Anders Jansrud og Simen Søgaard har vært i treningsgruppa, men ikke har noen offisielle kamper for klubben i sin hjemby.

Oversikt over spillere i Eliteserien:

Magnus Orri Axelsson(2000) – Viking

Morten Nergaard(1987) – Halden

Jørgen Jansrud(1996) – Halden

Sander Ree Lindstad(1998) – Sandefjord

Sander Linderud(1999) – Sandefjord

Simen Søgaard(1999) – Sandefjord

Vegard Bakken Øien(1994) – Nærbø

Anders Jansrud(1998) –Sandefjord.

Vegard Bakken Øien spiller i dag for Nærbø.

Den siste gruppen vi skal innom er spillerne fra Elverum som nå spiller i 1.divisjon eller har spilt i eliteserie eller 1.divisjon.

Her finner vi en rekke spillere. Noen av de har valgt å legge opp/trappe ned satsingen mens andre er i starten av sin håndballkarriere, og har 1.divisjon som er perfekt læringsarena. Didrik Linderud, Erik Halberg, Truls Ervik, Audun Breen Røragen, Stian Mogen og Oskar Kvernes er alle spillere som står med offisielle kamper for laget som har blitt norske mestere de siste sesongene.

Spillere som i dag spiller i 1.divisjon

Stian Mogen(1999) – Vikhammer

Viljar Gotland(2001) – Falk Horten

Ari Haldorrson(2001) – Sandnes

Mathias Fekete(1998) – OSI

Oskar Kvernes(2001) – Falk Horten

Trygve Bøkestad Teigen (2002) – Charlottenlund

Oskar Kvernes skal neste sesong spille i Falk Horten

Tidligere elite eller 1.divisjon som i dag har lagt opp eller spiller i lavere divisjoner.

Audun Breen Røragen(1998) – Lillehammer, Lillestrøm og Nærbø(1.div)

Medhi Hashemi(1997) – Lillehammer(1.div)

Erik Nyheim Halberg(1995) –Fjellhammer(1.div) og Charlottenlund(1.div)

Jonas Hagen Ophus(1995) –Bodø(1.div)

Ole Henrik Øverby(1995) – Kolstad(eliteserie) og Charlottenlund (1.div)

Andreas Kårli(1997) – Charlottenlund(1.div)

Espen Klaveness(1996) – Fjellhammer(1.div) og Viking TIF (1.div)

Viktor Tollefsbøl(1996) – Herulf(1.div) og Nøtterøy.

Truls Ervik(1995) – Charlottenlund(1.div)

Didrik Linderud(1995) – FyllingenBergen

Kristian Horten(1996) -Fjellhammer

Didrik Linderud har den siste sesongen spilt i FyllingenBergen, men nå legger høyrekanten skoene på hylla.

I tillegg har vi to spillere som kun har spilt topphåndball i Elverum, men som valgte tidlig å prioritere bort håndballen.

Eliteseriekamper i Elverum men ikke spilt i andre klubber.

Simon Wang Kjernlie(1991)

Rolf Sandberg(1991)

Det kan selvsagt være noen feil og mangler i denne artikkelen, men ta kontakt med EHH om noen mangler eller om noen står i feil klubb.

I denne linken kan du lese Haslums sak om talentutvikling