Michael Apelgren: Sommerdekk på snø og klesvask på Tory! – Elverum

Michael Apelgren: Sommerdekk på snø og klesvask på Tory!

Vi avslutter vår hyllest til Michael Apelgren med framtidstanker og noen artige tilbakeblikk på årene som har gått.

Vi har nevnt det mange ganger denne uka, men å kalle Michael Apelgren håndballinterresert er en betydelig underdrivelse. Dette er mannen som lever og ånder for den runde ballen, og alt som handler om å sikre at den ligger flere ganger bak motstanderens keeper enn vår egen i løpet av 60 minutter effektiv håndball.

Det å ha en slik detikasjon til sitt arbeid som Micke girstore muligheter. På banen er det aldri noen kvikk fix fra den kommende Sävehof-treneren, det er grundig vurderte senarioer og overveide avgjørelser som tas i løpet av sekunder.

På hjemmebane derimot kan det bli en og annen snarvei for selv den mest strukturerte treneren. Det er mange som har fått seg en god latter i møtet med Apelgren på privaten, men det er blant de fanstastiske ting som gjør Micke til Micke.

Nok en gang har det verstert noen rykter i gangene, og vi må nesten høre med han selv om noe av det stemmer!

Micke det går noen rykter om at du ikke er så glad i å bytte dekk?

Synes du det er kult å bytte dekk?

Undertegnede observerte selv, Michael Apelgens bil utenfor vegen noen vintre tilbake. Er det en sammenheng med at all tid går til håndball?

Hehe, ja det artigere med håndball enn å bytte dekk ja, det er det helt klart.

Det samme gjelder klesvask eller? Du synes kanskje det er like greit å levere den hos Tory Vaskeri og Renseri?

-Tory har vært en fantastisk sponsor, det må jeg bare si. Jeg anbefaler alle å vaske klærne sine hos Tory. De gjør jobben sin helt utmerket. sier Apelgren med et glimt i øyet.

-Det er forøvrig kjempekjedelig det også…å vaske klær altså! Det er mye morsommere å jobbe med noe man synes er kult.

Men hva sier det egentlig om Michael Apelgren? Er du lat?

Nei, det handler vel mest om hvor man legger energien. Om man legger sin energi på «uviktige saker» eller viktige ting. Jeg er en sånn som heller jobber med det jeg synes er artig. Selv om det koster penger for eksempel å levere klærne til vask. Jeg bruker heller penger på det enn å å ha tøff bil.

Så det du sier er at grunnen til at Elverum Håndball er der de er i dag, er fordi Tory tar seg av klesvasken?

YES! Så vi har god grunn til å takke Tory for at de har stilt opp!

Det er vel knapt noen som bruker så mye tid å håndball som deg. Analysering, taktisk tenking og alt det som skal til. Hvor henter du den energien ifra? Hvordan unngår du å gå lei?

-Jeg synes det blir artigere og artigere jo mer kontroll jeg har og jo mer jeg lærer. For meg har det bare vært morsomt, også er det jo også jobben min. Som alle andre som jobber mye, så handler det om å brenne for det man gjør. For meg er det noe av det viktigste å ha her i livet, å ha noe man brenner for å få bruke mye tid på det. Det å ha det som jobb i tillegg er jo en luksus jeg elsker.

Du kom til Elverum som spillende trener, men la etterhvert opp spillerkarrieren og satset for fullt på trenerrollen. Hva synes du selv om den utviklingen du har hatt siden du kom til Elverum?

-Jeg er veldig takknemlig for alt jeg har lært oppgjennom årene. Det første året var ganske spesielt og litt kaotisk. Det var en bratt læringskurve, med tanke på at det også var litt kaos i klubben. Både troppen og det rundt var påvirket av en økonomiske krisen, og det gjorde det krevende å komme inn som ny trener. Men det var utfordringer som vi lærte mye av og som har hjulpet meg gjennom årene som har gått. Det ble stilt spørsmålstegn ved mye av det man har gjort, og man lærte seg å stå i det når det blåser.

6 år i svart og hvitt, etter alt du har vært med på. Hva er du mest stolt av?

Resultatmessig er jeg mest stolt over at vi har tatt Champions League-plassen hvert av de seks årene. Ellers er jeg mest stolt over det vi har bygget opp gjennom årene. Når jeg kom var det mye en tone om at treneren skulle ta seg av alt, i dag gjør hovedtreneren veldig mye mindre. Vi har bygget opp et team fra bunnen, med fysiske trenere, fysio, målvaktstrenere, psysiske trenere, leger og mye mer. Vi har lagt mer ressurser i det å hente spillere blant annet. Alt i alt har vi bygget et LAG som har stor kompetanse i forhold til hva vi hadde når jeg kom.

Hva er det som har overrasket deg mest oppgjennom årene?

-Det var nok i stor grad at svarene lå der rett foran oss. Vi hadde ingen fysisk trener på den tiden jeg kom, samtidig så løp Thorsteinn rundt på Terningen Arena hvor vi trente og jobbet godt med sitt. Så her lå svaret i Elverum, blant folk som bor og lever her til daglig. Så det var overraskende at svarene lå så nære, og i dag har vi da bygget et team og møter lag som Barcelona og PSG. Vi slet veldig med å finne de vi trengte også lå svaret nesten vegg i vegg, det var interresant. Det er bare et av mange eksempler på at veldig ofte har svaret på våre utfordringer oppgjennom årene ligget i Elverum. Det hadde vært fint å visst det når jeg kom, men vi har løst det over tid og jeg er glad for at svarene fantes i håndballbyen.

Kunne du noen gang tenke deg at Elverum skulle ha den posisjonen vi har i dag, når du entret Terningen for første gang?

Nei! At vi 6 år senere kan spille jevnt mot et lag som Barcelona, og vinne med 10 mål mot Celje. At vi skulle nå en slik standing i håndballeuropa der alle respekterte oss som i dag, det hadde jeg nok aldri sett for meg!

Nå går reisen til Sävehof. Er planen å gjenta bedriften?

Det hadde vært tøft å klare det, men det er nok en annen type klubb og et annet miljø der. Sävehof kommer aldri til å bli som Elverum, og Elverum blir aldri Sävehof. Jeg er opptatt av å komme inn i en ny rolle og se hva jeg kan få til der med de forutsetningen som venter. Det er to veldig ulike klubber. Men jeg er klar for å ta oss fremover og komme opp å slåss om medaljer, helt klart!

Så på sikt er det å ta med seg Sävehof til Elverum for å spille Champions League?

Det hadde vært sinnsykt kult, det er så absolutt ikke umulig. Så får vi se! Det er en lang veg å ta seg til en slik posisjon!